Tel. 010 293 09 75 - info@netmask.nl

Wat maakt werken in de cloud zo aantrekkelijk en waarom kiezen steeds meer bedrijven hiervoor? In dit artikel duiken we in de voordelen van werken in de cloud en hoe het bedrijven kan helpen bij het vergroten van hun wendbaarheid en schaalbaarheid.

Overal beschikbare informatie

Een van de grootste voordelen van werken in de cloud is de toegankelijkheid van informatie. Waar je ook bent, je hebt altijd toegang tot je bestanden en gegevens. Geen gedoe meer met het e-mailen van documenten of het zoeken naar de juiste versie van een bestand. In de cloud staat alles op één centrale plek, waardoor samenwerken een stuk makkelijker wordt.

Wendbaarheid en schaalbaarheid

Cloudplatforms zijn vaak automatisch schaalbaar, waardoor je eenvoudig extra capaciteit kunt toevoegen wanneer dat nodig is. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, je hebt overal toegang tot je gegevens, zelfs offline. Dit is vooral handig voor bedrijven met medewerkers die regelmatig thuiswerken of onderweg zijn. Bovendien kunnen meerdere mensen in real-time aan documenten samenwerken, wat de productiviteit ten goede komt.

Kostenbesparing

Een ander voordeel van werken in de cloud is het verminderen van IT-kosten. Cloudoplossingen bieden vaak kosteneffectieve mogelijkheden, zoals Microsoft 365-abonnementen met extra opslagruimte. Door slim gebruik te maken van tools zoals SharePoint en Teams, kun je al veel kosten besparen. Daarnaast zorgt de cloud voor een vorm van backup en high availability, waardoor je gegevens veilig zijn en je bestanden altijd kunt terughalen.

Wie kan profiteren van werken in de cloud?

Het mooie van werken in de cloud is dat het voor vrijwel alle bedrijven geschikt is, ongeacht de grootte of industrie. Zelfs kleine organisaties met slechts enkele medewerkers kunnen profiteren van de flexibiliteit en samenwerkingsmogelijkheden die de cloud biedt. Vooral bedrijven met veel thuiswerkers en freelancers op afstand kunnen baat hebben bij werken in de cloud. Het stelt hen in staat om altijd en overal toegang te hebben tot gegevens, zelfs wanneer bepaalde afdelingen tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Beveiliging in de cloud

Natuurlijk is veiligheid een belangrijk aspect bij werken in de cloud. Gelukkig worden er verschillende beveiligingsmaatregelen genomen om gegevens veilig te houden. Denk hierbij aan two-factor authentication, regelmatig wachtwoorden wijzigen en het gebruik van password managers. Bovendien zijn awareness trainingen essentieel om medewerkers bewust te maken van mogelijke risico’s. Het is echter belangrijk om een goede adviseur te raadplegen die inzicht kan geven in de kosten en beveiligingsopties die het beste passen bij jouw bedrijf.

De veelzijdigheid van de cloud

In principe kunnen alle applicaties en diensten in de cloud worden gebruikt. Er zijn weinig beperkingen, maar efficiëntie en kosten moeten wel in overweging worden genomen. Voor sommige toepassingen kan werken in de cloud duurder zijn dan on-premises oplossingen. Het is dus belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van de specifieke behoeften van je bedrijf.

Wil je profiteren van de voordelen van werken in de cloud? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen!